Sollicitatiegesprek: welke vragen stel je zelf?

Sollicitatiegesprek: welke vragen stel je zelf?

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je je vooral goed voorbereiden op de vragen die gesteld kunnen worden, van vragen over je werkervaring tot vragen over je sterktes en zwaktes. Tegen het einde van het gesprek wordt ook jou gevraagd of je zelf nog iets wil weten. Wat zeg je dan?

De mogelijkheid om zelf vragen te stellen aan een recruiter of werkgever in een sollicitatiegesprek wordt niet alleen geboden omdat er dingen onduidelijk kunnen zijn. Met de vraag “heb je zelf nog vragen” wordt ook je initiatief en interesse getest. Als je dus je schouders ophaalt en geen vragen stelt, heeft dit vaak geen gunstig effect!

Verdiep je daarom zodanig in het bedrijf en de functie dat je altijd verder kunt vragen als die gelegenheid er is. Vraag bijvoorbeeld hoe de organisatie bepaalde vraagstukken aanpakt of hoe ze met bepaalde ontwikkelingen omgaan. Hiermee toon je aan dat je je voldoende hebt verdiept.

Bewaar vragen over (secundaire) arbeidsvoorwaarden (loon, werkuren etc) voor het tweede gesprek. Hier komt het onderhandelingsproces pas aan bod. Waar je wel verder over kunt vragen, is met welke mensen je zal werken en hoe die samenwerking in zijn werk gaat. Vraag verder over de invulling van je dag, bijkomende werkzaamheden.

Soms loopt een sollicitatiegesprek zo vlot dat je ook tijdens het gesprek met een recruiter/werkgever al vragen kan stellen. Dan is het al veel meer een wisselwerking dan een formeel gesprek. Een leuke manier om meer over een functie te weten te komen tijdens een sollicitatie, is de interviewer (recruiter/werkgever) vragen te stellen of zijn/haar tijd bij deze organisatie.

Als iemand uit zijn/haar eigen ervaringen kan vertellen, kom je veel te weten. Het is bovendien egostrelend voor een interview als iemand merkt dat er waarde gehecht wordt aan zijn/haar mening!

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek

Vind op onderwerp