Soorten werk in de beveiliging

Soorten werk in de beveiliging

Er is veel verschillend werk mogelijk in de beveiliging dat je het werk niet onder een noemer kan laten vallen. Een ding is zeker, werken in de beveiliging is afwisselend, spannend en uitdagend. Je werkt in wisselende werktijden en werkdagen (in de nacht, op feestdagen en in de weekeinden) met verschillende soorten mensen en soms ook op veel verschillende locaties.

De beveiligingsbranche kent een grote dynamiek aan functies en verantwoordelijkheden.

Soorten werk in de beveiliging:

1.    Objectbeveiliging
2.    Persoonsbeveiliging
3.    Beveiliging van omgeving
4.    Evenementenbeveiliging
5.    Informatiebeveiliging
6.    Animale beveiliging

1.    Objectbeveiliging

Objectbeveiliging, de naam zegt het al. Het zorgen voor de veiligheid en bescherming van (een of meerdere) objecten. Objectbeveiliging is een belangrijk onderdeel van de veiligheid van organisaties en gebouwen. Met objectbeveiliging zorg je ervoor dat een kantoor, bedrijfspand en bijbehorend personeel zowel onder als buiten werktijd veilig zijn.

Objectbeveiliging: beveiligen en het visitekaartje
Als je werkt in de beveiliging van objecten houd je toezicht op de veiligheidsaspecten van een object en ben je continue alert op calamiteiten en onvoorziene situaties. Naast het zorgdragen voor veiligheid fungeer je ook als gastheer/vrouw. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor personeel en externe bezoekers. Je bent dus het visitekaartje van het gebouw of een organisatie.

Objectbeveiliging omvat onder andere:

•    Receptie- en portierwerkzaamheden
Bij veel organisaties en gebouwen wordt er gewerkt met een algemene receptie met bezoekersregistratie om de veiligheid te verhogen. De bezoekersregistratie moet zeer accuraat verricht worden.

•    EHBO en BHV
Het bieden van hulpverlening bij (bedrijfs)ongevallen kan een onderdeel zijn van objectbeveiliging. Je bent als objectbeveiliger op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en zorgt dat goede hulpverlening verzekerd is. Als objectbeveiliger ben je in de meeste gevallen EHBO of BHV gecertificeerd.

•    Controlerondes
Het verzorgen van controlerondes binnen en/of rondom de objecten is een belangrijk onderdeel van objectbeveiliging. Controlerondes worden op gewenste tijden uitgevoerd en omvatten bijvoorbeeld brand- en sluitrondes van panden. Het doel van de controlerondes is het voorkomen van schade aan objecten (bijv. bedrijfspanden) en het behouden van orde binnen en buiten het pand.

2.    Persoonsbeveiliging

Personeelsbeveiliging gaat om het beveiligen van personen dan wel met hun bijbehorende eigendommen. Als persoons beveiliger ben je ‘Bodyguard’. Je beschermt je ‘client’ tegen ongewenste situaties/gevaren.
Personen die je als persoonsbeveiliger moet beschermen zijn bijvoorbeeld politici, artiesten, zakenlieden en prominenten.

3.    Beveiliging van omgeving

Veelal worden beveiligers ingezet om niet alleen een gebouw of persoon te beschermen, maar hele terreinen. Het  beveiligingswerk om de omgeving te beveiligen loopt zeer uiteen. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan luchthaven beveiliging. Bij luchthaven beveiliging wordt er gezorgd voor een soepele doorstroming van passagiers, bagage en medewerkers. Werken in de beveiliging op een luchthaven vraagt veel verantwoordelijkheid van jou als beveiliger. Beveiliging van een luchthaven gaat om het bieden van bescherming aan luchtvaart gebonden activiteiten, objecten en personen tegen onverwachte handelingen, bedreigingen of andere omstandigheden van binnenuit of buitenaf.

4.    Evenementenbeveiliging

Beveiliging is een van de cruciale factoren van een succesvol en veilig evenement. Evenementenbeveiliging bevat allewerkzaamheden op een evenement die de veiligheid van personen, objecten en de omgeving bevorderen. Evenementen lopen uiteen van feesten, concerten, sportwedstrijden en evenementen, festivals en evenementen op nationale feestdagen.

De werkzaamheden van een evenementen beveiliger bestaan onder andere uit:
•    Het uitvoeren van toegangscontroles en ticketcontroles
•    Controle van het artiesten gebied
•    Het schrijven van beveiligingsplannen
•    Het toezien op cameratoezicht
•    Transporteren van geld
•    Toezicht houden op podia
•    Toezichthouden op het hele evenemententerrein


Kortom; zorgen voor de beveiliging van het gehele evenement, gedurende het hele evenement (opbouw, tijdens, afbouw) met bijbehorende objecten, personen en terreinen.

5.    Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging is de afgelopen jaren volop in beweging. Informatietechnologie gaat zo snel dat het essentieel is voorop te lopen. Het consequent en secuur  beveiliging van informatie(systemen) heeft betrekking op informatiebeveiliging. Bij de wet is het verplicht om de betrouwbaarheid van informatievoorzieningen te regelen.

Informatiebeveiliging gaat om de maatregelen, protocollen en procedures die de beschikbaarheid, veiligheid en integriteit van alle vormen informatie binnen en buiten organisaties en de maatschappij garanderen.

Als informatiebeveiliger ben je verantwoordelijk voor de beveiliging van informatie en de informatievoorziening. Enkele functies die je in de informatiebeveiliging kan uitvoeren zijn ‘Chief Information Security Officer (CISO), Information Security Officer (ISO), ICT-beveiligingsmanager, ICT-beveiligingsspecialist.

6.    Animale beveiliging

Animale beveiliging is het zogenoemde ‘politie te paard’ of ‘politie te hond’ maar dan in de beveiliging. Het betreft het bieden van beveiligingswerkzaamheden met honden of paarden. Het primaire doel is bewaken en beveiligen.

Beveiliging met honden

Honden worden gebruikt als een preventieve beveiligingsmaatregel voor het beveiligen van gebouwen, terreinen en personen. Het doel van de honden is het afschrikken van kwaadwillende. Als animale beveiliger, ook wel hondengeleider, moet je regelmatig trainen om een geschikte combinatie te blijven en te vormen met je hond in het uitvoeren van de beveiligingstaken. Je werkzaamheden lopen uiteen van het assisteren bij toegangscontroles, tot surveilleren, alarmeren, bewaken van terreinen als brandpreventie.

Beveiliging met paarden

Beveiliging met paarden komt nog niet heel veel voor. Echter wordt beveiliging met paarden steeds vaker ingezet voor het bewaken van grote parkeerterreinen, voorkomen van ordeverstoringen en het beheersen van stromen mensen bij grote evenementen.

Ga werken in de beveiliging!

De werkstudent heeft een dynamisch aanbod van vacatures in de beveiliging in Amsterdam en op de luchthaven Schipohol. Bekijk onze vacatures in de beveiliging.

Vind op onderwerp