1001 sollicitatievragen: oplossend vermogen

1001 sollicitatievragen: oplossend vermogen

Oplossend vermogen, hoe zit het met je probleemoplossend vermogen? Oftewel hoe pak jij een probleem op en wat voor soort oplossing zoek je?
Het vermogen om problemen op te lossen is een eigenschap die voor veel functies praktisch is en een veelbesproken onderdeel is in het sollicitatiegesprek.
Welke methodiek ligt het dichtst bij jezelf, welke aanpak is het meest praktisch en voor welke aanpak is budget beschikbaar?
Afhankelijk van je functie, het type werkgever (overheid/bedrijfsleven/stichting),  de aard van het probleem en de frequentie variëren de mogelijkheden die je hebt.


Korte en lange termijn oplossingen

Lange termijn oplossingen komen vaak bovendrijven na een grondige probleemanalyse. Deze kosten tijd en geld en vaak veel ervaring om de juiste achtergrond en oorzaak te vinden.

Voor deze oplossingen wordt meestal gekozen als hierdoor regelmatig soortgelijk voortkomende problemen worden opgelost.  

Praktische oplossingen zijn sneller toepasbaar en richten zich op het voorkomen van het daadwerkelijke probleem.

Per probleem wordt een oplossing bedacht zonder verder te kijken naar de achterliggende oorzaken.  

Een voorbeeld van je probleemoplossend vermogen ter verduidelijking.

Als je achterband lek is heb je drie opties:
  • je gaat achterop bij iemand.
    Je denkt breder na en zorgt dat je wel op je bestemming komt. Je lost creatief je probleem op, kost jezelf weinig energie, maar bent afhankelijk van iemand anders. Anderzijds is dit ook uitstelgedrag, je zal uiteindelijk je band moeten repareren.  
  • je plakt de achterband
    Dit is een praktische oplossing die direct werkt. Het kost je wel energie. Je wordt beloond met een werkende fiets.  
  • Je vervangt de achterband
    Als, na inspectie, je achterband poreus blijkt te zijn is het veelal beter om de complete achterband te vervangen aangezien de kans op een tweede lekke band groter is. Kost nog meer energie dan een band plakken. Is veelal de duurste oplossing.  

Meerdere oplossingen per probleem

Voor elke probleem zijn meerdere oplossingen. Als je in een sollicitatiegesprek de vraag krijgt voorgelegd hoe je problemen oplost moet je eerst achterhalen wat voor type probleemoplosser ze zoeken.  

Zoeken ze iemand die zich helemaal kan uitleven in gedegen langetermijn oplossingen of willen ze iemand die met name sterk is in het snelle oplapwerk...    Aan de hand van het type functie kan je al veel aflezen.

Ben je niet zeker van je zaak, probeer dan aan de hand van ervaringen in het verleden voorbeelden te geven waarin je praktische kanten (korte termijn oplossingen) en je lange termijn inzichten naar voren zijn gekomen.

Vind op onderwerp