1001 Sollicitatievragen: wat is je huidige salaris?

1001 Sollicitatievragen: wat is je huidige salaris?

Bluffen of alles prijsgeven bij een vraag over je huidige salaris, het is in beide gevallen niet echt verstandig als er naar gevraagd wordt. Hoe antwoord je dan wel?

Waarom wordt deze vraag eigenlijk gesteld?
Ben je niet te duur voor de organisatie? Ken je je eigen waarde wel? Kan een werkgever ermee weg komen om je minder te bieden dan je eigenlijk waard bent?

Hoe antwoord je?
Belangrijk is om juist niet de focus te leggen op hetgeen wat je momenteel verdient, maar juist op je waarde. Bluf ook nimmer te nooit! Daarmee doe je jezelf tekort, de kans is namelijk groot dat een werkgever kan achterhalen wat je daadwerkelijk verdiende.

Wel doen: Weet je jezelf goed te verkopen en de werkgever van de overtuigen van jouw kwaliteiten, dan kan het juist zijn dan je meer zou kunnen verdienen. Misschien ben je wel in je functie gegroeid en is er marktconform een hoger salaris mogelijk binnen de nieuwe functie.

Als je de directe vraag gesteld wordt: ‘wat is je huidige salaris’, antwoord dan (bijvoorbeeld):

* Hoeveel ik momenteel verdien, is niet belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat ik van toegevoegde waarde ben binnen uw organisatie en dat ik goed heb onderzocht wat ik daar tegenover zou mogen zetten.

* Wat voor u en voor mij van belang is natuurlijk het totaalpakket. Ik ben ervan overtuigd dat ik voor uw organisatie een toegevoegde waarde ben en omgekeerd kijk ik ook naar wat uw organisatie naast salaris te bieden heeft.

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek

Vind op onderwerp