3 tips voor slimme start na de vakantie

3 tips voor slimme start na de vakantie

Zit jouw vakantie er weer op? Én heb je moeite met opstarten? 

Of ga je nog met vakantie maar wil je daarna voorbereid zijn op de zogenoemde after-holiday dip? Met de volgende drie tips ga je na de vakantie weer slim aan het werk.

Tip 1. Start rustig op 
In de vakantie was het tijd voor ontspanning en heb je je hoofd kunnen leegmaken van werk. Je kunt er nu weer tegen aan en gaat met een schone lei aan de slag. Na een lange tijd vrij is het logisch dat je werkmodus niet gelijk aan staat. 

De eerste tip is om rustig op te starten. Een goed begin van je eerste werkdag is met een kopje koffie of thee. Open niet gelijk je mail maar praat eerst bij met je collega’s. Vertel bijvoorbeeld over je vakantie en vraag daarna wat er in de afgelopen tijd op werk is gebeurd. 

Vooral met de collega’s aan wie je bepaalde werkzaamheden hebt overgedragen. Op deze manier ben je gelijk op de hoogte van lopende zaken en weet je ook welke werkzaamheden je als eerste moet oppakken. Zo ga je gelijk efficiënt aan de slag. 

Blokkeer anders de eerste werkdag na jouw vakantie. Plan geen afspraken of vergaderingen in. Zo kunnen collega’s ook zien dat je niet beschikbaar bent. Staat je out-of-office weer uit? Zet dit de volgende keer langer aan. Je kunt dan echt de tijd nemen om alle zaken te bespreken. Daarnaast kun je rustig beginnen met het bijwerken van je mailbox.

Tip 2. Werk je mail bij 
Na je vakantie heb je een overvloed aan e-mails. Waar begin je? Start bij de recente mails. In de meeste gevallen zijn ‘oude’ mails al niet meer relevant. Ook is het aan te raden om gelijk e-mails te ordenen die verlopen zijn. 

Dit zijn mailtjes die bijvoorbeeld gaan over vervallen afspraken of deadlines. Het kunnen ook mails zijn die jouw collega’s al hebben behandeld. Of mailverkeer tussen personen die jij tijdens jouw vakantie hebt ontvangen waar je niks voor hoeft te doen. 

Stel vervolgens voor je mailbox prioriteiten. Pak de belangrijkste mails eerst op en daarna de mails die minder dringend zijn. Bepaal ook bij elke mail wat je ermee moet doen. Is het een mail die je alleen moet lezen? Moet je de mail beantwoorden? Is het nodig om een bepaalde taak uit te voeren naar aanleiding van de mail? Of heb je hulp nodig van een collega? 

Zet dit voor jezelf overzichtelijk in een to-do lijst. Maak in deze takenlijst gelijk een volgorde van werkzaamheden die belangrijk zijn naar minder belangrijke taken. Op deze manier pak je efficiënt jouw mailbox aan. Daarnaast weet je ook gelijk in één oog opslag wat je precies moet doen.  

Extra tip: Reageer niet gelijk om al jouw mails. Zo krijg je binnen no-time weer nieuwe mails erbij. Stel anders eerst een concept op. Werk het pas verder uit als je klaar bent met jouw takenlijst. 

Tip 3. Stel (weer) prioriteiten 
Om nog even terug te komen op het stellen van prioriteiten. Bij de vorige tip kun je dit doen aan de hand van je mailbox. Alleen niet alle werkzaamheden staan in je mail. Als derde tip is het dus goed om in het algemeen na je vakantie (weer) prioriteiten te stellen. 

Je hoeft natuurlijk niet alles gedaan te hebben in de eerste week na je vakantie. Het is wel slim om gelijk efficiënt aan het werk te gaan. Ga voor jezelf na welke taken nu belangrijk zijn en welke nog kunnen wachten. Maak gebruik van een planning en takenlijst. 

Heb je wel eens gehoord van het Eisenhower model? Met dit timemanagement techniek ga je effectief aan de slag met jouw taken. Lees hier hoe jij het Eisenhower model kan toepassen op jouw dagelijkse werkzaamheden.

Wil jij slimmer aan de slag gaan met jouw to-do lijst? In dit artikel delen we 3 do’s en dont’s van een to-do lijst die jou hierbij helpen. Het stellen van prioriteiten zorgt namelijk voor meer overzicht en rust. Een goed begin is vaak al het halve werk. 

Heb jij nog steeds een vakantiegevoel? Plan anders een volgende vakantie of weekendtrip in. Zo heb je een fijn vooruitzicht. Dit motiveert je ook weer om aan de slag te gaan. Én voor je het weet is het weer tijd om vrij te zijn van werk.

Vind op onderwerp