5 tips voor een betere concentratie

5 tips voor een betere concentratie

Concentreren; de ene dag gaat het beter dan de andere. Het is ook niet altijd makkelijk om steeds gefocust te blijven.

Vooral als je nog steeds thuis werkt. Heb jij moeite met concentreren? De volgende 5 tips zorgen voor een betere concentratie.

Tip 1. Activeer je lichaam

Om te beginnen is het belangrijk dat jouw lichaam actief is. Dit is namelijk een goede basis om aan de slag te gaan. Beweeg daarom voordat je begint met werken. Nu kun je dit op verschillende manieren doen. Voer een huishoudelijke activiteit uit, loop of fiets een blokje om. Voor de echte fanatiekelingen; sport voor het werken of doe een thuis work-out.

Stap in ieder geval niet meteen vanuit je bed achter je bureau. Een actief lichaam geeft je namelijk meer energie en kracht om de dag te starten én door te komen. Dit doet jouw concentratie ook goed. Wil jij de werkdag slim beginnen? Lees hier 3 tips.

Tip 2. Bepaal je werkroutine

Een aanrader is om te werken met een vast ritme. Werk jij met een bepaalde routine? Dit kun je voor jezelf nagaan met bijvoorbeeld de volgende vragen: Met wat voor soort taken begin ik de dag? Werk ik in bepaalde tijdsblokken? Houd ik na elke taak wel een pauze of werk ik steeds aan een stuk door?

Creëer voor jezelf jouw eigen werkroutine. Kijk wat voor jou werkt en wat jezelf fijn vindt. Dit zorgt voor een betere concentratie. Én geeft jouw werkdag weer meer structuur.

Extra tip: Werk elke dag met een planning. In de ochtend kun je het best moeilijke taken uitvoeren. Verricht ‘saaie’ taken in de namiddag tussen 2 en 3 uur. Dit is meestal het moment dat je minder energie hebt.

Tip 3. Zorg voor een goede werkomgeving

De omgeving waarin je werkt is belangrijker dan je denkt. Concentratie hangt ook af van de inrichting van jouw werkomgeving. De basis is een goede stoel en werktafel. Maar daarnaast spelen andere factoren ook een belangrijke rol. 

Zit je bijvoorbeeld met het gezicht naar het raam, of leidt dit jou juist af? Heb je voldoende licht of vind je het fijn om met gedimd licht te werken? Wat heb je verder graag om je heen? Denk bijv. aan een plant. Zo kan een luchtzuiverende plant weer zorgen voor meer zuurstof en een schone lucht.

Is jouw werkplek geordend of rommelig? Een opgeruimde werkplek geeft meer rust en orde. Zo heb je geen afleiding en blijf je geconcentreerd. Zorg dus voor een optimale werkomgeving. Werk in ieder geval met voldoende daglicht. Dit bevordert namelijk jouw concentratie.

Tip 4. Luister naar muziek

Veel mensen denken dat muziek zorgt voor afleiding. Én dat dit automatisch ook weer invloed heeft op het concentratievermogen. Dit verschilt natuurlijk per persoon; je vindt het fijn om met muziek te werken of juist niet.

Muziek met veel tekst kan jouw concentratie belemmeren. Je krijgt namelijk sneller de neiging om mee te neuriën of zelfs mee te zingen. Dit soort muziek haalt je dus sneller uit je concentratie. Voor een betere focus kun je beter naar muziek luisteren zonder tekst. Of naar ontspannen muziek met veel herhaling.

Zo blijf je gefocust en houd je je concentratie. Nu zijn er verschillende afspeellijsten die je bijvoorbeeld op Spotify kan luisteren. Aanrader: deep focus. Wist je verder dat er ook speciale muziek apps zijn die zorgen voor meer concentratie? Lees hier hoe je slimmer kunt werken met muziek.

Tip 5. Eet klein en gezond

Iedereen heeft weleens last van een after dinner dip. Hier kun je zelfs na je ontbijt last van hebben. Maar meestal ervaar je dit na de lunch. Je kunt dit natuurlijk niet altijd voorkomen. Soms ben je (nog) moe, heb je er geen zin in of is het gewoon niet jouw dag.

Toch heeft voeding hier ook invloed op. Als je namelijk te veel eet, dan eist je spijsvertering veel energie en aandacht op. Zo verlies je makkelijker jouw concentratie. Het beste is dus om niet al te veel te eten. Én let tussendoor ook op wat je eet.

Eet bij voorkeur steeds iets kleins. Kun je wat extra suikers gebruiken? Ga dan voor fruit. Zo zitten blauwe bessen boordevol vitamine c, wat helpt bij de concentratie. Én geven bananen jouw concentratie ook een boost. Andere aanraders: haver, noten, avocado of een stukje pure chocolade.

Extra tip: Voel je de after dinner dip aankomen? Drink dan groene thee.

Bovenstaande tips helpen je een hand op weg. Zo kun je slimmer werken met een betere concentratie. Én wie wil dat nou niet? Succes!

Vind op onderwerp