CV Curriculum Vitae, #1 Wat is het CV

CV Curriculum Vitae, #1 Wat is het CV

CV staat voor curriculum vitae, vanuit het Latijn vertaald naar ‘levensloop.’ Een CV heeft als doel een beeld te geven van jouw ‘kennen’ en ‘kunnen’. Studies & cursussen, persoonlijke kwaliteiten, noemenswaardige interesses en relevante werkervaring, krijgen allemaal een plaats op jouw CV. Hiermee krijgt een werkgever een goed beeld van jouw levensloop.

In stap 1 van het CV stappenplan bereid je je voor op het opstellen van je CV. Belangrijk om te weten is wat een CV precies is en waarom een CV belangrijk is. Lees de  basispunten die je moet weten over het maken van je CV goed door. 

Geen dumpspot


Een CV is echter niet bedoeld als een soort ‘dumpspot’ om alles wat je ooit gedaan hebt in te ‘plempen.’ Het gaat op de levensloop, niet je levensverhaal. Een werkgever wordt al moe bij de gedachte van een CV door te lezen van meer dan 2 a4tjes! Stel je CV daarom met veel aandacht samen, laat er geen fouten in staan of irrelevante informatie. Verplaats je in de werkgever, wat wil die nu van jou weten? Wat is belangrijk voor deze werkgever? Stel persoonlijke doelstellingen op en kies de CV structuur die past bij jouw doelstellingen.


Het beste CV is persoonlijk

Het beste CV is een persoonlijk CV, afgestemd op die betreffende vacature waar je op dat moment op reageert. Dat kost je wellicht wat meer werk, maar het loont uiteindelijk de moeite, want je wordt zo sneller uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een CV gaat gepaard met een sollicitatiebrief, maar het CV wordt in de meeste gevallen het eerste gelezen. Is je CV niet goed verzorgd, dan zijn je kansen al verkeken. Onderschat niet het belang van een goed CV. Met deze 10 stappen heb je een concrete leidraad voor het opstellen van een ijzersterk CV. Ga ermee aan de slag, heb je daarna nog een extra controle nodig, doe dan de CV-check.

Doe research

Verdiep je in de vacature waarop je solliciteert. Ga na in hoeverre jouw werkervaring en opleiding aansluiten op de gevraagde vaardigheden en andere eisen. Bedenk hoe je het beste jouw sterkste punten kan belichten en welke punten het belangrijkst zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Gebruik vaardigheden en prestaties om je toegevoegde waarde voor het betreffende bedrijf te benadrukken. Hiermee vergroot je de kans op een uitnodiging voor een gesprek, want je hebt getoond dat je meedenkt met de werkgever. Kortom: spits je CV toe op de vacature! Licht met name taken en verantwoordelijkheden uit van je vorige baan, die betrekking hebben op de nieuwe functie en beschrijf welke relatie ze hebben met de nieuwe functie. Noem alleen relevante werkervaring en wanneer je weinig ervaring hebt, noem dan je bijbaantjes en stages.

Wees kritisch

Niet alle informatie is relevant voor je werkgever. Een bijbaantje in de buurtsuper is niet interessant als je al veel werkervaring hebt opgedaan in een andere branche. Maar je werk bij een studentenvereniging kan bijvoorbeeld wel weer interessant zijn als je bestuurservaring hebt opgedaan. Maak hierin overwogen keuzes, zodat je CV niet te vol wordt.

Gebruik niet meer dan 2 a4tjes

Wanneer je CV te lang wordt, kun je de verwijzing ‘overige referenties en stages op aanvraag’ gebruiken. Onthoud dat sommige recruiters wel honderden sollicitaties ontvangen voor een vacature en geen tijd of zin hebben om lange CV’s door te spitten om een beslissing te kunnen maken voor de geschikte kandidaat.


Je CV is je visitekaartje

Fouten in je CV zijn uit den boze. Stel je CV overzichtelijk en in foutloos Nederlands op. Zorg dat het er gelikt uit ziet, dat het een duidelijk overzicht geeft en dat de belangrijkste informatie het meest opvalt.


Gebruik je motivatiebrief

Ook al wordt er niet expliciet naar gevraagd, het toevoegen van een motivatiebrief/ sollicitatiebrief is een goede manier om toe te lichten en te benadrukken dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie, het onderstreept de prestaties en vaardigheden in je CV.

Weet je nu precies wat een CV is en waar je op moet letten? Ga naar #2: soorten CV's »


Klik hier om terug te gaan naar het 10 stappenplan voor een goed CV
.

Vind op onderwerp